Oct 01, 2018 - 773

“Jumaat Itu, Saya Pandang ke Langit Lalu Berkata, Rezeki Saya dari Allah, Bukan Manusia” — Pengasas SITI KHADIJAH

“Telekung mahal-mahal, bukan confirm masuk syurga”. Siti Khadijah mahu didik orang kita menghargai pakaian mengadap Tuhannya.

 

 

 

Oleh: Afiza Kamarulzaman 

 

Kredit foto: Afiza Kamarulzaman 

 

 

 

“NAK, Mak Teringin Nak Pakai Telekung Siti Khadijah...” Inilah yang akan kita baca setiap kali lalu di beberapa jalan utama yang terpampang papan iklan Telekung Siti Khadijah (SK). Iklan yang begitu impactful ini berjaya menyentuh hati ramai orang walau tanpa dipaparkan gambar telekung mahupun model.

 

Telekung? Apa ada pada sehelai telekung? Kalau dulu, telekung itu kita beli hanya mengikut kualiti material kainnya semata-mata. Jarang sekali kita membelek apakah label di sebalik telekung itu?

 

Namun, 10 tahun lalu, berlaku satu transformasi baru dalam penciptaan telekung di negara kita apabila jenama SK hadir mengumumkan jenamanya yang khusus kepada pembuatan telekung.

 

Lebih membuat ramai bulat mata adalah apabila mengetahui harganya yang mencecah ratusan ringgit, maka ramai yang mula membebel melemparkan firasat negatif bahawasanya, ‘si pengasas menjual agama’, ‘si pengasas cekik darah’ dan banyak lagi rumusan dangkal yang dibuat tanpa mengambil kira kos telekung itu dan menyelidiki diri sendiri pula, mengapa untuk perkara lain mereka sanggup berhabis tetapi bukan untuk sepasang telekung yang dibawa untuk menemui si penciptanya?

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

 

Namun, tidak lama orang kita sok sek sok sek menghentam tentang harga mahal telekung SK itu kerana, akhirnya dengan perjuangan ikhlas team SK dalam mendidik pelanggannya tentang nilai sepasang telekung, semakin ramai orang kita mula menerima baik kehadiran SK di pasaran.

 

Wujudnya butik SK di Bangi juga antara bukti bagaimana SK berjaya mencuri hati orang kita dan saya sendiri saat pertama kali melintasi butik ini terus terdetik di dalam hati, “Hebatnya! Jual telekung pun boleh ada butik sendiri.”

 

Dan, di sebalik kejayaannya hari ini, ada kisah tersembunyi yang dipikul oleh pengasasnya, Puan Padzilah Enda dan suami dalam membina empayar tersohornya ini. 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

 

Tidak ramai yang tahu asal-usul puan, kalau boleh puan cerita sedikit latar belakang puan?

Asalnya, saya hanyalah seorang suri rumah yang bergantung hidup dengan suami yang ketika itu bekerja sebagai jurutera. Selepas tamat sekolah menengah, saya terus berkahwin atas permintaan keluarga.

 

Sebagai anak yang berasal daripada keluarga yang susah, saya kepingin untuk hidup senang. Jadi, bagi saya berkahwin dengan lelaki yang bekerja baik adalah jawapannya sementelah saya belajar tidak tinggi mana, kononnya mahu menumpang senang.

 

Seperti pasangan lain, kami melalui kehidupan seadanya. Cukup makan dan pakai, bahagia  dikurniakan enam orang cahaya mata lelaki.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

Jika sudah selesa dengan kehidupan bersama suami dan anak waktu itu, mengapa pula mahu terjun ke dunia perniagaan?

Orang kata, langit itu tidak selalunya cerah. Selepas melalui fasa kehidupan yang selesa dan aman sahaja, kami mula diuji apabila suami mula mengambil keputusan untuk bersara awal. Rancangan suami selepas itu, mahu mengemudi perniagaan sendiri.

 

Daripada satu ke satu perniagaannya gagal sehingga terpaksa menanggung hutang keliling pinggang. Daripada kehidupan yang selesa, saya mulai rasa tidak biasa. Ekonomi keluarga mulai bergoncang. Saya terfikir untuk membantu ekonomi suami dengan mula berniaga kecil-kecilan seperti menjual produk kosmetik dan join MLM.

 

Saya terfikir untuk menjual tudung, namun seorang sahabat menasihati saya agar menjual benda lain kerana waktu itu perniagaan tudung sedang membiak dengan derasnya. Puas saya berfikir apakah yang boleh saya jual?

 

Sahabat itu mencadangkan mengapa tidak saya menjual telekung kerana dia tahu yang saya boleh menjahit telekung sendiri. Boleh dikatakan semua telekung saya, saya jahit sendiri kerana sukar untuk mendapatkan telekung yang terletak elok pada bahagian muka di pasaran.

 

Maka, tercetuslah idea telekung SK ini. Nama Siti Khadijah ini terilham daripada isteri pertama Rasulullah yang merupakan seorang wanita berakhlak mulia dan usahawan berjaya.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

Bagaimana mula-mula telekung SK ini tercipta?

Saya masih ingat waktu mula-mula menghasilkan telekung ini. Saya bersama seorang pembantu memotong dan menjahit sendiri telekung ini di rumah. Disebabkan ruang yang terhad dan peralatan yang asas sahaja, saya terbongkok-bongkok tertonggeng-tonggeng menghasilkannya sehinggakan pembantu saya menyuruh saya hantar sahaja kain untuk dipotong kepada orang lain.

 

Kasihan agaknya dia melihat saya. Saya masih ingat waktu itu, badge pertama telekung yang berjaya kami hasilkan adalah sebanyak 200 pasang. Suami turut membantu sehinggakan dia mampu menjahit sendiri.

 

Maka perjalanan bisnes kami pun bermula apabila kami mulai resah mahu memasarkan 200 pasang telekung ini. Produk sudah ada, tetapi pelanggan tidak ada. Untuk menjual sepasang telekung SK waktu itu bukanlah mudah. Dengan harga RM235 sepasang, telekung kami dianggap tidak munasabah!

 

Ramai mempertikaikan kewarasan kami meletakkan harga semahal itu. Saya dan suami menjengah beberapa agensi umrah untuk menjual kepada mereka, namun semuanya memberikan alasan yang sama – terlalu mahal untuk diberikan kepada pelanggan!

 

 

Kredit foto: Afiza Kamarulzaman  

 

 

 

Jadi, bagaimana puan dan suami berdepan dengan cabaran stok telekung ada, tapi tidak laku ketika itu?

Setelah berasa lelah keluar masuk ke pejabat travel agency, pada satu hari Jumaat itu, saya keluar dari pejabat itu dengan perasaan yang sangat hiba apabila telekung saya sekali lagi ditolak, saya pandang ke langit yang cerah, saya kata di dalam hati, “Rezeki aku bukan daripada travel agency, tetapi rezeki aku daripada Allah s.wt.”

 

Memang saya masih ingat momen itu kerana ia begitu menyentuh hati saya, kerana mulai hari itulah saya mula sedar bahaya saya seharusnya meletakkan keyakinan yang tinggi kepada yang di atas sana, bukan bergantung kepada manusia.

 

Jika kita yakin dengan Allah, kita yakin bahawa rezeki kita itu hanya daripada Dia, maka pasti ada jalan membuka pintu rezeki kita. Kebetulan, saya bertemu seorang teman yang bekerja sebagai wartawan.

 

Dialah yang mula menulis kisah telekung saya ini. Selepas tersiar artikel itu, kami mulai dihujani panggilan telefon bertalu-talu sehinggakan hendak ke tandas pun bergilir menjawab panggilan pelanggan.

 

Alhamdulillah, stok telekung mula bergerak. Ada yang datang terus membeli dari pejabat suami. Ditakdirkan pula, seorang teman memberikan telekung SK kepada Nur Farahin Jamsari iaitu pengacara di TV3 untuk mencubanya, terus dia berkata, “Eh, sedaplah telekung ni. Ni mesti kena masuk Wanita Hari Ini.”

 

Selepas saya muncul di rancangan tersebut, nama SK terus berkembang dan dikenali. Semakin banyak order masuk sehinggakan saya terpaksa mengambil pre-order kerana tidak menang tangan untuk memenuhi permintaan pelanggan.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

 

Walaupun telah berjaya memikat hati ramai pelanggan, namun biasalah, manusia kan, pasti ada yang masih bersikap negatif. Bagaimana mendepani segelintir orang yang menganggap membeli telekung itu tidak perlu yang mahal-mahal?

Betul. Pada awal pengenalan jenama kami ini, itulah respon yang kami terima. Ramai tidak boleh terima harga yang kami letak, sedangkan mereka tidak tahu kos pembuatan sepasang telekung SK.

 

Kami bukan mengimportnya, tetapi menjahitnya sendiri dengan pembelian kain yang berkualiti yang menjadikan kosnya lebih tinggi. Seperkara yang kami mahu orang tahu, untuk mereka yang benar-benar tidak mampu membeli telekung mahal, kami faham.

 

Tetapi, bagi seseorang yang memang mampu, malah sanggup membeli baju, tas tangan dan lain-lainnya dengan harga yang lebih mahal, mengapa masih bersungut untuk membeli pakaian yang ingin dibawa mengadap Dia?

 

Kenapa perlu dianak tirikan telekung? Dalam hidup kita ini, semua benda kita nak upgrade, kenapa telekung masih yang lama? SK mahu mendidik orang ramai tentang pemakaian telekung ini sebenarnya bukanlah satu uniform yang mesti dibawa keluar.

 

Kalau kita tengok masyarakat di Timur Tengah, mereka bersolat tanpa telekung. Berbeza dengan budaya di sini disebabkan kita mempunyai masalah pemakaian harian yang tidak sempurna penutupan auratnya.

 

Kerana itu, orang kita sentiasa membawa telekung ke mana-mana. Jadi, untuk penggunaan harian yang lebih lima kali kita gunakan di rumah, janganlah dipakai yang ala kadar sahaja, ada yang kadang-kadang sampai kepam dan lebam, diperonyok sahaja telekung selepas digunakan.

 

Ini pakaian mengadap Allah. Tetapi itulah masalahnya orang kita, apabila telekung itu sekadar untuk digunakan di rumah, maka ramai yang ambil mudah kerana bagi mereka bukan ada orang nak tengok, sedangkan dia tak tahu ada yang lebih penting akan melihatnya.   

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

Bagaimana percaturan SK dalam menyusun strategi perniagaan sehingga mampu mengembangkan jenama ini mengikut aliran semasa?

Kami bermula tanpa pinjaman bank. Kami mencuba-cuba dahulu. Setelah tahu rentaknya, barulah kami berani untuk mengembangkan jenama ini dengan membuka kedai ke dua di Shah Alam, kemudiannya di Johor Bahru dan Kuala Lumpur.

 

Kilang operasi pun berjalan baik di Bangi. Bagi saya, dalam sesebuah perniagaan yang baik itu perlu dikendalikan oleh mereka yang berkepakaran. Alhamdulillah, untuk berada di trek yang betul dan tidak tertinggal ke belakang, saya dibantu oleh anak-anak yang kebetulan punya kepakaran masing-masing.

 

Anak yang sulung jurutera telah membantu dari awal operasi SK. Kemudian, pada 2014, anak ke dua pula yang berkelulusan Marketing Advertising terbuka hati untuk turut sama dalam perjuangan ibunya.

 

Tidak lama selepas itu, nak ke tiga kami, yang pernah bekerja di Google, Jepun dan berkelulusan Kejuruteraan Komputer turut menyuarakan hasrat untuk bekerja dengan SK. Inilah takdir yang telah disusun cantik oleh Allah.

 

Menerusi team sokongan yang mantap inilah yang mengembangkan lagi jenama SK seiring peredaran zaman. Namun, SK masih menerima tenaga pakar orang luar juga.

 

Kami tidak mahu ada stigma yang menganggap SK ini adalah perniagaan keluarga. Ia terbuka kepada sesiapa saja yang mahu bersama kami.

 

 

 

 

Bagaimana puan mendepani sepak terajang dalam dunia perniagaan?

Itu perkara biasa. Saya sudah lalui kesusahan paling getir ketika suami jatuh dulu. Pada waktu itu, segala-galanya telah saya lalui dan kerana itu saya boleh berdiri hari ini dengan lebih teguh kerana telah lebih dulu rasa sepak terajang itu sebelum berniaga lagi.

 

Jadi, kalau setakat cubit-cubit itu, Insyallah saya lalui dengan tenang.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

Dulu, puan pernah senang, kemudian diuji jatuh susah. Akhirnya, pada usia yang agak lewat (hujung 40-an), Tuhan berikan limpahan kesenangan berkat kesabaran puan dulu, bagaimana melaluinya?

Ya, saya terfikir juga dulu, kenapalah Tuhan uji aku begini? Aku telah abdikan diri aku untuk keluarga, aku korbankan segala-galanya tetapi apa pun aku tak dapat? Kenapa kesusahan ini yang aku harus terima?

 

Tetapi seperti kata Jack Ma, “Today is difficult, tomorrow is much more difficult, the day after tomorrow is very beautiful, but most people die tomorrow evening.” Lihat, keindahan kata-kata itu. Ada benarnya.

 

Ada sesetengah orang memang sakit diuji hari demi hari tetapi dia lupa ada sinar menantinya esok sahaja lagi tetapi dia give up sebelum masanya dan akhirnya dia rugi hanya kerana tidak mahu meneruskannya.

 

Itulah yang saya rasakan dulu. Sabar dan teruskan. Memang rasa sakitnya dulu hidup bersama suami yang jatuh susah. Tetapi, tidaklah pula sampai saya mahu meninggalkannya. Kalau ikutkan boleh sahaja, saya memberontak dan bawa diri tetapi kematangan dan kekuatan membuatkan saya terus cekal bersamanya.

 

Walaupun pada waktu kita diuji, memang selalu rasa down, saya juga manusia biasa, ada kala terfikir sampai bila mahu sabar? Orang boleh cakap jadi positif, sekarang bolehlah cakap kena positif, tapi pada waktu itu?

 

Kita tidak boleh terus redha tanpa melakukan apa-apa? Mungkin kerana sikap saya yang tidak suka hanya duduk termangu itu membuatkan saya kentalkan hati untuk keluar dari kesulitan itu.

 

Dan, kalau dulu, apa yang saya kejar semuanya untuk keluarga tetapi kini perjuangan saya lebih kepada untuk membantu masyarakat dan negara.

 

 

 

 

Kempen iklan dengan tag line, “Nak, Mak teringin nak pakai Telekung Siti Khadijah” benar-benar menyentuh hati ramai orang, bagaimana idea tercetus?

Kami tidak mahu membuat iklan yang bersifat terlalu hard sell kerana itu bukan tujuan utama kami. Ketika tag line itu tercipta, pertama yang saya inginkan adalah kata-kata yang mampu menyentuh hati anak-anak untuk ingat kepada Mak.

 

Tak beli pun tak apa, asalkan kami mampu mengembalikan ingatan anak-anak kepada Mak. Itu sudah memadai untuk membuatkan mesej kami itu sampai dan inilah sedikit sumbangan dakwah kami kepada orang ramai.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

Setelah berjaya sebagai usahawan, apa agaknya perbezaan kehidupan puan sekarang?

Saya sama seperti dulu juga, cuma mungkin masa saya tidak sama dengan orang lain yang seusia. Masa untuk berehat atau bermain dengan cucu-cucu mungkin agak terhad kerana tanggungjawab kerja saya dan kebajikan kepada masyarakat juga harus saya fikirkan.

 

Tidak mengapalah, saya pun sudah puas dulu habiskan banyak masa membesarkan anak-anak, jadi ia tidaklah membuat saya berasa ralat sangat, hahaha... Dari segi penampilan, saya seperti ini saja, simple, pakai apa saja yang buat saya selesa.

 

Sebab itulah, kadang-kadang orang jumpa saya, dia akan kata, “Macam ini je Pengasas SK?” Saya terfikir pula, kalau pengasas tu harus berpakaian yang bagaimana ya? Hahaha....

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telekung Siti Khadijah (@telekung.sitikhadijah) on

 

 

 

Islam dulunya sangat dikenali dengan tokoh-tokoh usahawan terkenal seperti Abd Rahman Auf dan Saidatina Siti Khadijah sendiri, tetapi hari ini kita melihat kejatuhan ramai usahawan Melayu yang tidak mampu bertahan lama dalam perniagaan, kenapa agaknya puan?

Hari ini, terdapat banyak seminar-seminar, kelas-kelas perniagaan dianjurkan. Maka, ramai peniaga-peniaga baru dilahirkan dan dalam masa yang singkat mereka ke gelanggang perniagaan dengan nama yang terus meletop sekelip mata!

 

Saya tidak nafikan, ia perkembangan yang baik tetapi apabila mereka keluar dalam keadaan belum betul-betul bersedia fizikal dan mental, akhirnya terkandas di pertengahan jalan. Beginilah umpamanya, pokok bandaraya yang ditanam terus kala pokok itu sudah sedia besar, bukan ditanam bermula dari akar yang disemai.

 

Maka, apabila angin bergoncang sikit, tumbang pokok itu kerana terasnya yang tidak kuat. Begitulah dengan peniaga-peniaga segera yang tidak melalui pengalaman yang panjang. Maka, mereka cepat tewas.

 

Ke duanya, yang saya lihat kurangnya sokongan peniaga-peniaga yang sudah maju dalam membantu peniaga-peniaga baru. Kalau sudah kita memiliki kapal besar yang kuat, apa salahnya kita bantu sampan-sampan kecil di sekeliling kita untuk belayar sama dalam arus yang deras.

 

Jangan dibiarkan mereka hanyut. Sikap bantu-membantu masih kurang dalam kalangan orang kita. Maka, ayuh peniaga-peniaga semua tidak kira kecil atau besar, sama-samalah kita bangun membantu ekonomi masyarakat kita.

 

Jangan fikirkan periuk nasi sendiri, harus sama-sama bergandingan.   

 

 

 

Kredit foto: Afiza Kamarulzaman  

Majalah Intrend! Facebook, ikuti kami di Twitter and Instagram.