May 28, 2017 - 43435

Bagaimana OKI SETIANA DEWI Menyeru Kita Menjadi Insan Pencinta Agama dan Al-Quran, Masya-Allah!

Dalam setiap tutur katanya, ada hikmah dan hikmat yang boleh kita ambil, perhalusi dan jadikan kayu ukur baru untuk bermuhasabah diri. Inilah kuasa selebriti Muslimah bernama Oki Setiana Dewi.

 

 

Oleh: Rosie Haslinda Nasir 

 

 

 

 

 

 

 

PADA 28 Mei yang lalu, portal Indonesia berjenama ChanelMuslim.com melaporkan bahawa Oki Setiana Dewi mara selangkah lagi mematerikan cita-cita untuk membangunkan sebuah rumah tahfiz. 

 

“Banyak yang bertanya, apakah cita-cita saya yang belum tercapai? Maka inilah, salah satu daripadanya, adalah dengan kewujudan pesantren tahfiz. Bismillah ‘Maskanul Huffadz’ ini adalah titik mulanya,” ujar Oki, mengulas pembukaan rumah Tahfiz yang diberi nama Maskanul Huffadz. 

 

Namun yang paling menarik adalah kesediaan dan kemurahan hati wanita ini yang menawarkan biasiswa buat 10 akhwat yang bakal berguru di Rumah Tahfiz Maskanul Huffadz miliknya.

 

“Insya-Allah, pendidikan ini percuma,” janji Oki. “Namun dengan syarat, dia harus komited pada komitmen untuk menyelesaikan hafalan dalam tempoh dua tahun lalu kembali mengajarkan Al-Quran untuk kebaikan masyarakat.”

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

KEMBALI KEPADA AKARNYA 

Oki Pulang ke Pangkuan Insan yang Banyak Berjasa Kepadanya: 

"Tahun 2011, saya belajar Al-Quran dan tinggal bersama mereka di sini, teman-teman yang saat mencuci, memasak, menyapu, senantiasa melantunkan ayat-ayat yang mereka hafal. Setiap sudut rumah menjadi tempat favourite untuk menghafalkan ayat-ayat Al-Quran. Rindunya dengan suasana itu. Kerana itulah kemudian ketika saya menikah, jauh dengan mereka, saya mendirikan karena saya sangat perlu untuk berada dalam lingkungan Al-Quran bersama orang-orang solihah seperti mereka."

 

"Hari ini saya kembali menemui Ummi (kerudung hitam di sebelah saya) dan teman-teman, namun Ustad Fadlyl sudah tak ada. Kunjungan hari ini ke rumah Al-Quran bukan sebagai pelepas rindu seperti biasanya. Namun sebagai kunjungan takziah."

 

"Sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya kami kembali dan kepada Tuhan kami semua akan kembali.”

 

“Ya Allah! Tulislah dia (yang meninggal dunia) termasuk golongan orang-orang yang berbuat kebaikan di sisi Engkau dan jadikanlah tulisannya itu dalam tingkatan yang tinggi serta gantilah ahlinya dengan golongan orang yang pergi dengan ketaatan kepada-Mu…” 

 

"Jasad Ustad memang telah terkubur. Tapi ratusan hafidz/hafidzoh didikannya telah kembali melahirkan generasi Al-Quran di mana-mana. Amal jariah yang terus mengalir deras sehingga mengantarkannya ke syurga-Nya… insya-Allah… Allahummaj'alna fii ahli Qura’an. Allahumma Baarik fii auladina wa dzurriyatina bil qur’an. Allahummarzuqna istiqomah fii tilawati wa hifzil qur’an. Aamiiin Allahumma Aamiiin…"

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

 

 

MENYERU TUA DAN MUDA AGAR TIDAK MENJAUHI AL-QURAN

Komen Oki Tentang Inisiatif Mempelajari, Menghafaz dan Memahami Maksud Al-Quran:

"Alhamdulillah, orang yang menghafaz Al-Quran semakin ramai. Para ibu juga semakin ramai mengirimkan anak mereka untuk menghafal Al-Quran."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MENDIDIK ANAK KECIL AGAR SELALU MENCINTAI MASJID

Doa Oki Buat Anaknya: 

"Adek ikut tarawih. Semoga terbiasa dan selalu cinta masjid ya dek…"

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

 

MEMBERI ILHAM RAMADAN KEPADA PENGIKUT MEDIA SOSIAL 

Perkongsian Mudah dan Mesra:

"Alhamudillah sebentar lagi bulan Ramadan. Untuk itu, kali ini saya mau share tips persiapan Ramadan aku dengan tema ibadah."

Ini dia tips Ramadhan versi aku:
1. Perbanyakkan baca Al-Quran. Mengisi waktu sambil menunggu berbuka akan lebih bermanfaat jika kita membaca Al-Quran. Insha—Allah kita akan semakin tahan akan godaan.
2. Buatlah target ibadah agar ibadah lebih terarah.
3. Berikanlah reward atas target yang telah kamu penuhi, seperti menyediakan sejadah baru atau jilbab baru. Peralatan ibadah baru juga akan membuat semakin semangat untuk beribadah. 

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

PROSES PERBURUAN ILMU TIDAK TERHENTI MESKI SIBUK URUSAN DUNIA

Catatan Oki Selepas Majlis Ilmu Bersama Sahabat Baru Dari Australia: 

"Pada 5-19 Mac 2017 lalu saya mengikuti seleksi ‘Muslim Exchange Program Indonesia-Australia’ yang didanai oleh kedutaan Australia. Saat ini giliran teman-teman Ausi yang sedang exchange ke Indonesia. Tak sabar bertemu mereka. Nah! Ini sebahagian perjalanan saya waktu di Canberra , Australia."

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

Memburu Ilmu Adalah Momen 'Me-Time' Buatnya:

"Bertemu dan berdiskusi dengan teman di kampus, membuat tugas sehingga presentasi ataupun membaca paper teman dan mendengar mereka presentasi, mendengar penjelasan dosen yang memiliki perspektif yang berbeda-beda adalah keseruan tersendiri untuk saya. Ini menjadi hiburan sekaligus “me-time" saya. Kalau teman-teman, apa yang menjadi “me-time" teman-teman khususnya yang sudah berkeluarga? Sharing ya..."

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

 

MENYELINAPKAN ELEMEN DAKWAH KE DALAM PROGRAM HIBURAN DENGAN HEMAH  

Lidah yang Basah Kerana Muhasabah dan Memohon Keampunan Allah SWT 

Bait-bait kata Oki dalam salah satu sesi kritikan 'Gema Gegar Vaganza' ini, pastinya tidak akan dilupakan para penonton sampai bila-bila. Lafaznya tatkala memberi perlambangan terhadap penderitaan saudara seagama di bumi Syria, "Ibarat satu tubuh, kalau satu sakit maka semua akan sakit..."

 

 

 

 

 

 

 

MENYEBARLUASKAN ILMU SERTA MANFAAT DAKWAH YANG DIKERJAKAN SAHABAT SEAGAMA  

Kata-katanya yang Baik Untuk Saudara Seagama di Seluruh Dunia:

“Ya Allah, ampunilah dosa kaum muslimin laki-laki dan perempuan, mukmin laki-laki dan perempuan, baik yang masih hidup mahupun yang sudah wafat. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar, dekat dan mengabulkan doa-doa, wahai Dzat yg memenuhi segala keperluan…”

 

 

 

 

 

 

 

 

SELALU BERMOHON AGAR JODOH DILINDUNGI

Memohon Ihsan Allah SWT Dengan Lafaz yang Baik-baik dan Indah: 

“Ya Allah, dekatkanlah kami, perbaikilah hubungan kami, tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan. Selamatkan kami daripada kegelapan menuju cahaya dan jauhkanlah kami dari segala kemungkaran yang nampak mahupun tersembunyi. Berkatilah kami dalam pendengaran, penglihatan, hati, pasangan hidup dan keturunan kami.”

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

“Terimalah taubat kami, karena sesungguhnya Engkau Maha Pemberi Taubat dan Maha Penyayang. Jadikanlah kami orang-orang yang bersyukur atas segala nikmat-Mu, memuji nikmat-Mu dan menerima nikmat-Mu, maka sempurnakanlah nikmat-Mu atas kami. Dan semoga keselamatan tercurahkan kepada nabi kami Muhamad SAW dan atas keluarganya dan para sahabatnya. Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.” — Three years and counting...

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


  • ← Sebelum

    Mengapa HELIZA HELMI Selalu Memesan ‘Followers’nya Baca Surah Al-Mulk Sebelum Tidur?

  • Seterus →

    “Mak! Kita Nak Dodol. Mak! Kita Nak Ketupat” — Kalau Anda Hilang EMAK Macam WANITA INI, Allahurabbi Sedihnya