Jan 05, 2017 - 116593

Ini DOA Pengasih Suami Isteri, Doa Mohon dicukupkan Rezeki & BANYAK Lagi — Berdoalah SEBAB Hidup Makin Sukar

Agar hidup yang baru dibina diberkati dan dilindungi, cuba ikhtiar dengan pendekatan Islam. Nescaya kehidupan sebagai suami dan isteri mendapat rahmat juga keberkatan daripada Allah SWT. Moga kalian berbahagia.

 

 

Oleh: Nurul Huda Hussain 

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram  

 

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram  

 

 

 

 

Sumber: Shutterstock.com 

 

 

 

DOA itu senjata bagi umat Islam. Malah Al-Quran juga adalah sumber penawar baikdaripada segi zahir mahupun batin. Justeru, sebagai pengantin baru dan menjadi kewajipan bagi suami untuk membimbing isteri dan keluarga mendekatkan diri dengan agama selain menuntut apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang. Berikut adalah sebahagian daripada panduan untuk kalian tekuni dan amalkan sebagai bekalan melayari alam rumahtangga. Semoga sentiasa mendapat keberkatan, insya-Allah.

 

PANDUAN 1 

ZIKIR DAN DOA LEMBUTKAN HATI (SUAMI, ISTERI, ANAK DAN LAIN-LAIN)

Zikir Pelembut Hati Zikir ini elok diamalkan oleh isteri yang mahu hati suaminya menjadi lembut.

(1) Ya Aziz (2) Ya Jabbar (2) Ya Mutakabbir

TIPS: Mulakan dengan membaca Al Fatihah sekali kemudian diikuti dengan doa ini.

Maksudnya: Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah-belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya. (Surah Al-Hasyr Ayat 21).

 

Baca juga Surah Toha ayat 1 hingga 5

Maksudnya: 1) Taa. Haa 2) Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. 3) Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut yang melanggar perintah Allah. 4) Al-Quran diturunkan dari Tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. 5) Iaitu Allah Ar-Rahman, yang bersemayam di atas ‘Arasy.

 

Kemudian berdoa: “Ya Allah, lembutkanlah hatinya sepertimana Engkau melembutkan bagi Daud akan besi.” Isteri juga boleh membaca doa ini sewaktu suami tidur. Hembuskan di tapak tangan dan letakkan di hati (dada) suami. Mudah-mudahan Allah SWT lembutkan hatinya. 

 

PANDUAN 2

DOA PENGIKAT KASIH SAYANG SUAMI ISTERI

Maksudnya: “Letakkanlah anakmu di dalam peti, kemudian lepaskanlah peti itu ke laut, maka biarlah laut itu membawanya terdampar ke pantai, supaya dipungut oleh musuh-Ku dan musuhnya dan Aku telah tanamkan dari kemurahan-Ku perasaan kasih sayang orang terhadapmu dan supaya engkau dibela dan dipelihara dengan pengawasan-Ku."

TIPS: Apabila bersua dengan pasangan, baca ayat ini. Tidak perlu membaca dengan kuat, memadai sekadar membaca di dalam hati.

 

 

Sumber: Getty Images 

 

PANDUAN 3

DOA KEBAHAGIAAN SUAMI ISTERI

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah Al-Imran Ayat 31)

 

PANDUAN 4

DOA ISTERI BUAT SUAMI

Maksudnya: “Ya Allah Ya Tuhanku, Yang Maha Penyayang. Jadikanlah suamiku sebagai pemimpin yang baik bagi diriku dan anak-anak kami. Jagalah suamiku di dalam mencari rezeki-Mu dan bawalah dia kembali dengan membawa reda-Mu. Hanya kepada-Mu kami berserah dan hanya kepada-Mu kami memohon pertolongan. Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim. Amin ya Rabbal ’alamin.”

 

PANDUAN 5

DOA PENGASIH BUAT SUAMI ISTERI

Maksudnya: (Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: “Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku.” (Surah Yusuf Ayat 4)

 

PANDUAN 6

DOA MOHON JODOH DAN KETURUNAN YANG BAIK

Maksudnya: Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.” (Surah Al-Anbiya Ayat 89)

 

>>>[KLIK DI SINI] Tips Hangatkan Katil Asmara: Suami Isteri Jangan Malu, yang Ini Kena Cuba<<<

 

Sumber: Shutterstock.com 

 

PANDUAN 7

DOA MOHON ZURIAT

Maksudnya: Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan. Surah Al-Imran Ayat 38

 

PANDUAN 8

DOA NABI ISA MOHON REZEKI

Maksudnya: “Ya Allah, Tuhan kami! Turunkanlah kiranya kepada kami satu hidangan dari langit yang turunnya akan menjadi hari raya bagi kami, iaitu bagi kami yang ada hari ini dan bagi orang-orang kami yang datang kemudian, dan sebagai satu tanda (mukjizat) daripada-Mu (yang menunjukkan kebesaran dan kekuasaan-Mu); dan kurniakanlah rezeki kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi rezeki.” Surah Al-Maidah Ayat 114

 

PANDUAN 9

DOA MOHON DIMURAHKAN REZEKI 

Maksudnya: “Allah Maha Lembut tadbir-Nya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihan-Nya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.” Surah Asy-Shura Ayat 19

 

PANDUAN 10 

DOA MOHON REZEKI YANG LUAS

Maksudnya: “Dan sesiapa yang disempitkan rezekinya, maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu); Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.”

 

>>>[KLIK DI SINI] Wanita Ini Amalkan Jus Tomato, Epal dan Lobak — Petua Kakaknya yang Kulit Gebu Macam Bayi<<<

 

Sumber: Shutterstock.com

 

PANDUAN 11

DOA AGAR SUAMI DAN ISTERI SELALU DIBERI KEMUDAHAN DALAM URUSAN

Maksudnya: (Ingatkanlah peristiwa) tatkala serombongan orang-orang muda pergi ke gua lalu mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisi-Mu dan berikanlah kemudahan- kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami.”

 

PANDUAN 12

DOA AGAR PASANGAN SETIA DAN ELAKKAN SUAMI ISTERI BERGADUH

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai ketenangan). Surah Asy-Syura Ayat 19

 

PANDUAN 13

DOA SUPAYA DICUKUPKAN KEPERLUAN

Maksudnya: ”Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepada-Nya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai Arasy yang besar.”

 

PANDUAN 14

DOA SEBELUM BERJIMAK 

Maksudnya: Dengan nama Allah, jauhkanlah kami dari syaitan dan jauhkanlah dari syaitan apa yang akan Engkau kurniakan kepada Kami.

 

PANDUAN 15

DOA KEBAHAGIAAN SEKELUARGA

Maksudnya: Dan juga mereka (yang diredai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."

 

PANDUAN 16 

DOA AGAR DIRI, PASANGAN DAN ANAK MENJAGA SOLAT 

Maksudnya: Wahai Tuhanku, jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. Surah Ibrahim Ayat 40

 

PANDUAN 17

DOA UNTUK MEMPEROLEH ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH 

Maksudnya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari golongan orang-orang yang soleh. Surah As-Shaffat Ayat 100.

 

PANDUAN 18

DOA PERLINDUNGAN UNTUK ANAK

Maksudnya: Aku berlindung kepada Allah untukmu berdua dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala syaitan, binatang yang berbisa dan pandangan mata yang jahat. Hadis Riwayat Al-Bukhari (3371)

 

>>>[KLIK DI SINI] Kisah Malam Pengantin dan Fakta Hubungan Intim Buat Anda Kata “Mmm…” dan “Wow!”<<<

 

Sumber: Shutterstock.com 

 

PANDUAN 19

DOA MENGHILANGKAN PERASAAN MARAH 

Maksudnya: Ya Allah! Ampunilah dosaku dan hilangkan marah hatiku dan selamatkanlah aku dari syaitan.

 

PANDUAN 20

DOA MEMOHON KETABAHAN HATI

Maksudnya: Dan apabila mereka (yang beriman itu) keluar menentang jalut dan tenteranya mereka berdoa dengan berkata, “Wahai Tuhan kami limpahkanlah sabar kepada kami dan teguhkanlah tapak pendirian kami, serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir."

 

PANDUAN 21

DOA ELAK GANGGUAN JIN/SYAITAN

Maksudnya: Wahai Tuhanku, aku berlindung kepada-Mu dari hasutan syaitan-syaitan. Dan aku berlindung kepada-Mu supaya syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku. (Surah Al-Mu’minun Ayat 97 dan 98)

 

PANDUAN 22

DOA KETIKA BERLAKU INZAL (KLIMAKS)

Suami menyebut di dalam hati tanpa menggerakkan bibir doa ini ketika hendak berlakunya inzal.

Maksudnya: Maha Suci Allah yang menjadikan manusia daripada air (mani), lalu diadakan pertalian darah (nasab) dan hubungan musaharah (hubungan kekeluargaan berpunca dari perkahwinan, seperti mentua, menantu, ipar dan lain lain). Dan adalah Tuhanmu Maha Berkuasa.” Surah Al-Furqan ayat 54

 

PANDUAN 23

DOA PENDINDING SIHIR 

Maksudnya: Oleh itu, berperanglah (wahai Muhammad) pada jalan Allah (untuk membela Islam dari pencerobohan musuh) engkau tidak diberati selain daripada kewajipanmu sendiri. Dan berilah perangsang kepada orang-orang yang beriman (supaya turut berjuang dengan gagah berani). Mudah-mudahan Allah menahan bahaya serangan orang-orang yang kafir itu. Dan (ingatlah) Allah amatlah besar kekuatan-Nya dan amatlah berat azab seksa-Nya. (Surah An-Nisa’ Ayat 84)

 

PANDUAN 24

DOA PEMBATAL SIHIR 

Maksudnya: “(Jika aku lepaskan dia pergi bersama-sama kamu), aku tidak menaruh kepercayaan kepada kamu menjaganya melainkan seperti kepercayaanku kepada kamu menjaga saudaranya dahulu (yang telah kamu hampakan. Oleh itu aku hanya menaruh kepercayaan kepada Allah), kerana Allah jualah Penjaga yang sebaik-baiknya, dan Dialah jua Yang Maha Mengasihani dari sesiapa sahaja yang menaruh belas kasihan.”

 

“Dan Allah juga sentiasa menetapkan perkara yang benar dengan kalimah-kalimah perintah-Nya, walaupun yang demikian dibenci oleh orang-orang yang melakukan dosa.” (Surah Yunus Ayat 81 dan 82)

 

PANDUAN 25

DOA KEBAHAGIAAN DI DUNIA DAN AKHIRAT 

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka.”

 

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


  • ← Sebelum

    Petua Mudah Untuk Orang Liat Bangun Pagi, Cubalah

  • Seterus →

    Ini Rahsia Bentuk Mata, Bibir Malah Jarak Kening Kita — Anda Patut Baca Analisa Wajah Ini