Aug 30, 2017 - 609

Kembara Uyaina Arshad Ke Bumi MESIR yang Paling ‘Sempoi' — Anda Harus Lihat Ini!

Bentang pasir rona keemasan bak seluas lautan menjadi latar terindah bumi Mesir. Panoramanya kekal unggul dengan adanya deretan Piramid.

 

 

 

Oleh: Norhaizan Ahamd 

 

 

 

Kredit foto: Koleksi Peribadi Uyaina Arshad

 

 

 

 

FIGURA yang bersiaran saban minggu untuk segmen Nona iaitu Uyaina Arshad mengambil peluang bercuti panjang dan kembara ke Mesir bagi menatap keindahan bumi nan gersang, yang cukup berbeza dengan tanah air sendiri. Bersama teman-teman, dia menimba sebuah pengalaman berharga di perantauan.

 

Kembaranya bermula di kota Cairo yang menjadi tunggak pemodenan di Mesir. Sebagai ibu negara, segala aktiviti sama ada perniagaan, politik, kebudayaan mahupun sosial banyak tertumpu di sini.

 

Peluang menjejakkan kaki di kota ini digunakan sebaik-baiknya untuk melihat- lihat keindahan seni bina misalnya Mar Gargis Coptic Church, Saint Virgin Mary’s Copic Orthodox Church yang juga dikenali sebagai Hanging Church, serta lorong-lorong yang menjadi nadi kepada kota ini.

 

 

 

 

 

Perjalanan Uyaina diteruskan pada hari kedua dengan memulakan perjalanan ke Fayoum yang dianggap sangat mencabar disebabkan cuaca panas terik dan daerah ini kering-kontang.

 

Pun begitu, Uyaina berasa teruja dapat mengikuti Fayoum Oasis Adventure yang menawarkan lawatan meninjau sekitar padang pasir, sand-boarding, melawat Jabal Medawara juga menyaksikan matahari terbenam. “Sunset is mesmerizing. Terlalu hebat ciptaan Allah. The view that took my breath away,” ujar Uyaina. 

 

 

 

Kredit foto: Koleksi Peribadi Uyaina Arshad

 

 

Hari ketiga membawa Uyaina menyelusuri kota Alexandria. Daerah ini juga menawarkan momen indah dengan menyaksikan binaan bersejarah iaitu The Roman Theatre, Citadel of Qaitbay dengan hiasan jubin bercorak pancawarna, Masjid Nabi Daniel, Kubu Saladin al-Ayyuby dan banyak lagi.

 

Perjalanan diteruskan ke Old Cairo yang menyaksikan aktiviti perniagaan yang dilakukan di sepanjang Muiz Ad Dinillah Street. Aneka cenderahati dan aksesori ada ditawarkan, malah buah-buahan seperti delima turut dijual di sini. Yang seronoknya, Uyaina sempat bermain bola dengan kanak-kanak tempatan. Selain itu, Uyaina juga sempat berkunjung ke The Wall of Al-Qahira.

 

 

 

Kredit foto: Koleksi Peribadi Uyaina Arshad

 

 

 

 

Kredit foto: Koleksi Peribadi Uyaina Arshad

 

 

 

Dan tidak sah kembara ke Mesir jika tidak mengunjungi The Great Pyramid of Giza. Deretan piramid melatari padang pasir yang gersang. “Terpesona melihat binaan kuno yang kekal utuh hingga hari ini. Sambil-sambil melihat piramid, menunggang unta juga antara aktiviti yang ditawarkan kepada pelancong di sini.”

 

Lawatan ke Citadel of Sultan Saladin al-Ayyuby dan Mosque of Muhammad Ali memang mengujakan. Ya, seni bina yang cantik membuat Uyaina ralit sepanjang hari berwisata di sini.

 

Dan sebelum pulang ke tanah air, Uyaina sempat berkunjung ke Egyptian Museum yang mempamerkan barisan mumia yang menjadi ‘kunci’ kepada peradaban kuno yang bermula di negara padang pasir ini.

 

 

 

Kredit foto: Koleksi Peribadi Uyaina Arshad

 

 

 

MENARIK

The Great Pyramid of Giza, destinasi wajib dikunjungi jika kembara ke Mesir. Monumen kuno dengan binaan yang mengagumkan!

 

 

 

3 TIPS UYAINA ARSHAD KONGSI JIKA KALIAN MELAWAT GIZA:

• Pastikan kembara dengan orang yang fasih berbahasa Arab. Sebab, kalau anda tak pandai cakap Arab, memang kena ‘ketuk’ kaw-kaw.


• Kalau ada orang Arab terlebih baik dengan anda, dia ada dua niat sahaja; dia nak menggoda anda atau dia nak duit anda. Jadi, berwaspadalah terutamanya gadis-gadis, jangan senang percaya!


• Jaga beg anda. Pastikan telefon bimbit, duit dan barangan berharga disimpan dengan baik, jangan tunjuk duit depan orang! Kalau boleh duit kecil letak di dalam poket. Dan duit besar, simpan di dalam ruangan berzip di dalam beg anda. Penyeluk saku ada di mana-mana!

 

 

 

Kredit foto: Koleksi Peribadi Uyaina Arshad

 

 

 

 

 

 

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


Topik:  general

  • ← Sebelum

    Kereta dicuri, Susah Kita Nanti! — 8 Tips Berkesan Elakkan Kereta Anda Dicuri dengan Mudah

  • Seterus →

    Doa Ikhlas ERRA Buat Engku Emran & Laudya Cynthia Bella di Hari Pernikahan — Pasangan Bercerai Patut Ambil Teladan