Jun 15, 2017 - 39712

Wajah KRIS DAYANTI Cantik Memukau Bagaikan ‘Barbie Doll’! — Ini Rupanya Amalan Kris

Bagaikan anak patung! Itulah yang boleh disimpulkan apabila melihat foto-fotonya yang dipotretkan jurufoto terkenal. Apa rahsia Kris Dayanti?

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

 

WAJAH bintang ternama Indonesia, Kris Dayanti, cantik sempurna bagaikan patung ‘Barbie’. Ini rupanya rahsia dan amalan Kris dari dulu hingga kini. Mungkin ada antaranya yang boleh anda amalkan juga. 

 

TIPS 1

“Jaga kulit agar sentiasa bersih dan lembut. Rahsia dandanan prima saya terletak pada kulit yang sihat dan kenyal. Sekarang banyak pakar kulit menyediakan perawatan wajah, mulai daripada pengelupasan sampai memecah lemak,” ujar Kris Dayanti. 

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 2

Kris Dayanti amat menitikberatkan keadaan ulas bibirnya. “Saya sentiasa sapu pelembap bibir sebelum tidur atau bila bibira terasa kering. Sia-sia sahaja bergincu dengan jenama mahal namun bibir merekah ataupun mengelupas.”

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 3

Satu perkara yang menarik adalah sikap Kris Dayanti yang menyokong produk tempatan. Katanya, “Pilih kosmetik yang tepat. Rasanya tidak selesa jika eyeliner dan maskara luntur dan eyeshadow sememeh. Kecekapan menampilkan riasan rapi akan menunjukkan kebijakan wanita. Jangan memperlekehkan produk kosmetik dalam negeri, kerana kandungannya juga bagus untuk iklim tropika (Indonesia). Saya sangat percaya pada produk kosmetik dalam negeri.”

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 4

“Pelembap itu suatu keperluan. Saya sering memilih pelembap yang mengandungi unsur lindungan tabir suria UV. Kulit yang kenyal dan lembap dengan mudah menerima sapuan bedak dan kosmetik di atasnya,” ujar beliau. 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

TIPS 5

“Pastikan foundation yang dipilih sesuai digunakan pada acara-acara tertentu. Saya memilih foundation yang ringan untuk penggunaan seharian dan yang lebih berat untuk riasan konsert serta persembahan ataupun malam anugerah,” kata Kris yang perlu selalu menghadiri acara-acara anugerah dan karpet merah. 

 

 

Sumber foto: Instagram @

 

 

 

TIPS 6

Ini rupanya cara Kris memastikan tubuhnya berbau segar sepanjang hari, “Saya sentiasa sediakan body cologne, pengharum mulut dan kertas penyerap minyak di dalam tas tangan. ‘Mereka’ adalah penolong darurat di saat saya berasa kurang segar.”

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 7

Pesan Kris, janganlah kedekut. “Menabunglah sedikit untuk membeli bedak sesuai dengan kamu sebagai wanita sofistikated. Bedak bayi tidak menempel pada wajah dan tidak memiliki kandungan khusus yang dapat menembusi sinaran UV.”

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 8

“Perhatikan juga kukumu. Biarpun kukumu kecil dan pendek namun perlu sentiasa bersih. Saya melakukan mandiri (manicure sendiri) di rumah setiap hujung minggu.”

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 9

“Touch up! Touch up! Touch up! Saya paling cerewet dalam urusan ini. Setiap kali show atau shooting sering kali saya mengingatkan penata rias untuk touch up riasan wajahku. Dalam kesempatan sehari-hari pun saya selalu mengambil berat akan riasan wajah. Apakah bedaknya perlu dirapikan ataupun lipstiknya perlu ditambah.”

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

 

TIPS 10 

“Gunakan bulu mata palsu supaya terlihat outstanding. Sebagai permulaan, usah membeli bulu mata palsu yang terlalu mahal. “Saya hanya menyimpan bulu mata yang berharga belasan ribu sampai ratusan
ribu rupiah sahaja. Apabila sudah mahir dan gemar menggunakannya, barulah pilih yang lebih berkualiti.”

 

 

 

Sumber foto: Instagram

 

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


  • ← Sebelum

    Lihat Perjuangan ‘Pasrah’ SHIERA IJOY Kuruskan Badan Selepas Melahirkan Baby Adeena

  • Seterus →

    “Tiap Hari Saya Minum Teh Hijau” — 6 Rahsia Awet Muda DATUK ROSSA Kekal Cantik Sampai Sekarang