Dec 07, 2016 - 150209

19 Tips Solekan ‘Nude’ Wanita Berhijab Paling Ringkas yang Anda Perlu Tahu

Wanita dituntut tidak berlebih-lebih saat berhias. Namun, wajah tidak harus dibiar pucat lesi. Cuitkan keserian manis.

 

Oleh: Afiza Kamarulzaman 

 

Sumber foto: Arkib InTrend Malaysia

 

1. PENJAGAAN KULIT

Seharusnya solekan dimulakan dengan penjagaan kulit. Sapukan serum atau pelembap sebelum memulakan sapuan bedak asas. 

 

2. LITUPAN ASAS

Solekan nude bukan bererti kamu tidak memerlukan litupan bedak asas. Pilihlah daripada jenis cecair untuk litupan lebih ringan. 

 

3. BB/CC CREAM

Atau cukup dengan hanya menggunakan BB/CC cream pengganti bedak asas cecair tadi. 

 

MAYBELLINE Dream Liquid Mousse memberikan litupan bedak asas yang ringan dan lembut menyentuh pori.

 

4. BERUS APLIKASI

Sapu menggunakan berus bedak asas. Kamu juga boleh menggunakan jari tetapi pastikan jari benar-benar bersih sebelum menyapunya. 

 

5. MENGGUNAKAN JARI

Jika menyapukan bedak menggunakan jari, gosok-gosokkan teksturnya menggunakan hujung jari telunjuk dan ibu jari untuk memberikan rasa ‘warm’ pada bedak itu. 

 

6. TONA BEDAK ASAS

Untuk pemilihan warna bedak, jika bedak cecair itu dipilih setona lebih cerah,seimbangkannya dengan setona lebih gelap untuk sapuan bedak tabur/padat seterusnya. Begitu juga sebaliknya. 

 

The Sensational Mini Brush Set, SEPHORA

 

 

7. PENYAMAR CELA

Solekan natural biasanya mengabaikan penyamar cela. Bedak asas yang bagus itu sendiri mampu menutupi cela tanpa bercapuk. Namun, jika mempunyai cela yang teruk, gunakan sahaja bedak asas stik atau krim untuk memudarkannya dengan selapisan lebih tebal pada bahagian bermasalah itu. 

 

8. ‘TRANSLUCENT POWDER’

Pilih translucent powder sebagai kemasan akhir solekan asas. Ambil bedak menggunakan berus dan layangkan berus ke udara untuk membuang lebihan bedak. 

 

9. PEMERAH PIPI

Untuk warna pemerah pipi, pilihlah rona soft pink untuk tona kulit cerah, peachy pink untuk tona kulit medium dan brownish pink bagi berkulit gelap. 

 

10. ‘SHIMMERY BLUSHER’

Sebaiknya, gunalah shimmery blusher yang memberikan efek pipi lebih berkilau dan sesuai untuk solekan nude yang tidak punya banyak mainan warna. 

 

Naughty Kisses & Sweet Cheeks, Too Faced

 

11. PENGKONTURAN WAJAH

Untuk membina kontur wajah atau shading, gunalah bronzing powder atau bedak padat setona lebih gelap daripada kulit. Jangan pilih tona yang terlalu gelap. Adun sempurna menggunakan berus. 

 

12. UKIRAN KENING

Gunakan maskara kening untuk membentuk kening agar bentuk kening terlihat lebih natural. Usah dibentuk terlalu tajam menggunakan pensel kening tajam atau menggunakan warna terlalu gelap. Pilih celak kening coklat atau kelabu cerah. 

 

13. PEMBAYANG MATA

Pilih warna pembayang mata rona tanah, beige atau keemasan pudar. Sapukan sekadar cuma di segenap kelopak mata. 

 

Nat Pretty, IT Cosmetics

 

14. ALITAN CELAK MATA

Lukiskan celak mata dibawah umbi bulu mata dengan cara menarik kelopak mata ke atas dan leretkan celak di dalam garis bulu mata itu bukan di atas mata. 

 

15. BULU MATA XXL

Tidak perlu bulu mata palsu, hanya teknik bermaskara yang betul perlu diaplikasikan untuk mendapatkan lentikan bulu mata tebal natural. Kepitkan bulu mata terlebih dahulu. Kemudian, sapukan maskara dengan menekan bulu mata betul-betul dari akarnya lalu diangkat ke atas secara perlahan dan secara berzig zag. Setelah cukup dua sapuan,gunakan hujung berus maskara, sapukan sekali lagi pada bahagian yang sukar dicapai seperti hujung dalam mata. 

 

16. SOLEKAN ULAS BIBIR

Pilihlah warna gincu bertekstur shimmery atau cukup dengan pengilat bibir sahaja. Jangan lupa sapukan salap bibir sebelum itu. 

 

Lip Pre-f'ekt, Perfekt Beauty

 

17. ‘LIP TINT’

Pilihan lain untuk solekan bibir, boleh cuba lip tint yang memberikan dua fungsi melembapkan bibir sambil memberi warna mengikut warna semula jadi kulit bibir. 

 

18. PENCAHAYAAN SAAT BERSOLEK

Paling penting, lakukan solekan di bawah cahaya semula jadi yang terang agar kamu dapat melihat the real result kerana solekan kamu juga akan dilihat di bawah cahaya semula jadi. Natural light akan mengelakkan kamu bermekap secara berlebihan. 

 

19. KEMASAN AKHIR SEBELUM ‘BYE’

Sebagai kemasan akhir, elakkan menggemburkan bedak. Sebaliknya, cukup dengan semburan hydrating mist untuk setkan keseluruhan solekan. 

 

 

 

 

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


  • ← Sebelum

    17 Tips Kekal Awet Muda Tanpa Keluarkan Kos yang Mahal, Tips No. 15 Paling Berkesan

  • Seterus →

    “Mira 'Beauty Conscious' Orangnya, ke Mana Pergi Mesti dengan Cermin Tak Boleh Tinggal" — Amyra Rosli