Nov 17, 2016 - 2443

Momen Menusuk Jiwa Bila Selebriti Kita ke Tanah Suci

Panggilan mengerjakan ibadah umrah dan haji itu, pasti menusuk jiwa sesiapa jua. Kaya atau miskin, ternama atau orang biasa, kita semua sama saja.

 

Oleh: Athirah Zulkifli 

 

Sumber foto: Instagram

 

Sumber foto: Instagram

 

Sumber foto: Instagram

 

 

IBADAH haji dan umrah adalah salah satu daripada tuntutan agama yang wajib dilaksanakan oleh umat Islam yang berkemampuan. Setiap hari ada sahaja umat Islam yang berkunjung ke Mekah untuk menunaikan ibadah umrah. Ketakjuban perasaan apabila kita datang kepadanya, serta keindahannya yang sangat memikat, adalah bukti betapa rumah Allah itu sentiasa menggamit hati kita untuk kembali lagi. 

 

Apabila senja bertamu di bumi Mekah, rona langit merah dan kuning berpadu bagaikan warna kanvas lukisan. Panorama indah ini bertambah hening apabila terdengar azan berkumandang dari Masjidil Haram, membelah langit. Suara yang merdu bagaikan besi berani yang menarik manusia untuk berbondong-bondong mendatangi tempat ibadah.

 

Agamnya Kaabah berdiri tegak, dipenuhi lautan manusia dari berbagai penjuru dunia. Semua orang bersiap-siap menasbihkan kebesaran Allah dengan sepenuh hati. Ketika mengerjakan solat, semua manusia tidak kira kaya atau miskin, khusyuk dan ikhlas berserah diri di hadapan Kaabah. Ia memang sebuah pengalaman luar biasa.

 

Inilah salah satu momen yang akan selalu hadir dalam memori. 

 

 

 

Sumber: images.travelpod.com

 

Mengerjakan Ibadah Haji dan Umrah disebut dalam Hadis: 

Dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah SAW berkhutbah dan bersabda: 

“Wahai sekalian manusia, sungguh telah diwajibkan atas kalian berhaji maka berhajilah kalian. Lalu ada seorang yang bertanya, “Apakah wajib setiap tahun wahai Rasulullah?” beliau lalu terdiam. Sampai ketika orang itu bertanya pada kali yang ketiga beliau menjawab, “Seandainya saya katakan ‘ya’ maka haji akan menjadi wajib setiap tahunnya dan kalian pasti tidak akan sanggup melakukannya.” 

(HR. Muslim no. 1337) 

 

Rasulullah SAW bersabda:

“Haji itu sekali dan barangsiapa melakukannya lebih dari sekali maka itu sunnah.” 

(HR Ahmad, Abu Daud dan Al-Hakim) 

 

Dari Abu Hurairah, ia berkata, Rasulullah SAW bersabda:

“Antara umrah yang satu dan umrah lainnya, itu akan menghapuskan dosa di antara keduanya. Dan haji mabrur tidak ada balasannya melainkan surga.”

(HR. Bukhari no. 1773 dan Muslim no. 1349)

 

InTrend Kongsikan 15 Momen Indah di Tanah Suci yang dirakam Selebriti Malaysia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


  • ← Sebelum

    “Saya Pernah Tiada Wang, Menganggur, Kereta Kena Tarik... Alhamdulillah Kini Saya Mengetuai 10 Syarikat” – Carl Samsudin

  • Seterus →

    Tak Sangka! Bermodalkan Duit BRIM RM500, Kini Nora Raih Untung Jutaan Ringgit