Jan 29, 2015 - 343

5 Cara Hilangkan Jeragat Dengan Cepat

Malah tahukah anda, bahwa masalah jeragat di Malaysia boleh dikatakan terlalu biasa berlaku pada wanita.

Skin-Pigmentation.jpg
Ada pelbagai teknik yang anda boleh lakukan untuk menghilangkan jeragat di wajah. Malah tahukah anda, bahwa masalah jeragat di Malaysia boleh dikatakan terlalu biasa berlaku pada wanita. Mungkin factor cuaca adalah penyumbang utama dalam masalah ini. Kali ini InTrend senaraikan 5 cara paling pantas untuk menghilangkan jeragat di wajah.

Lidah Buaya.
Lendir lidah buaya (aloe vera) selain dapat menghilangkan jeragat, ia juga bagus untuk menghilangkan parut jerawat. Ambil daun lidah buaya, potong kepada beberapa kerat dan bahagian, kemudian kupas kulit luarnya, sapukan lendir lidah buaya pada bahagian muka yang terdapat jerawat. Lakukan aktiviti ini setiap hari dan kulit anda akan lebih segar dan kurang bintik jeragat.
 
Air Kelapa
Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa. Biarkan ia kering sendiri. Bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu. Asid yang terdapat dalam air kelapa sebenarnya bagus untuk merawat kulit wajah.
 
Jangan Terlalu Urut Wajah
Bagi yang mengelami  masalah jeragat ini. Jangan lakukan urutan atau pembersihan yang berlebihan kerana ia akan menyebabkan iritasi. Cukup sekadar pembersihat berkala dengan kadar yang sedikit. Juga pilih pembersih wajah yang tidak banyak menghasilkan buah kerana buih akan mengakibatkan kulit anda rosak.

Jauhi Sinar Matahari
Oleh kerana Malaysia bersuhu panas  anda sebagai seorang wanita juga perlu Lindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.
 
Jaga Pemakanan

Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori. Lebihkan makanan yang miliki protin dan juga vitamin. Seeloknya pengambilan buah-buahan adalah sangat

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


Topik:

  • ← Sebelum

    Cara Selesai Masalah Kulit Berminyak

  • Seterus →

    5 Cara Hilangkan Jeragat Dengan Cepat