Dec 27, 2016 - 164465

30 Pesan Cantik Mak Andam yang Mesti Anda Ikut, No. 7 & 17 Tips Paling Mujarab

Selain rawatan dan produk moden, tak salah jika diamalkan juga petua dan tips tradisional nenek moyang dulu-dulu.

 

 

 

Oleh: Afiza Kamarulzaman 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 1

Elakkan berpanas di tengah terik matahari untuk elak kulit gelap, terbakar dan kusam. Pastikan kamu memakai tabir suria setiap hari sebelum keluar rumah. 

 

PESAN 2

Mata yang segar penting untuk wajah terlihat berseri. Jadi, cukupkan tidur semaksimum mungkin. Elakkan berjaga hingga larut malam terutamanya pada minggu- minggu terakhir. 

 

PESAN 3

Tempekkan hirisan timun pada kelopak mata sebelum atau selepas bangun tidur untuk menyegarkannya. Lakukannya sebelum bersolek pada hari sanding nanti. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 4

Mula jauhi ulam-ulaman atau makanan yang berbau tidak menyenangkan seperti petai, jering, bawang putih, durian dan sebagainya. Jaga kebersihan mulut dan nafas. 

 

PESAN 5

Jaga adab dan etika makan dan minum. Makan dengan kunyahan paling lumat sebelum ditelan dan duduk ketika mahu minum. Selain galakan dari ajaran agama, menurut saintis juga, minum secara duduk membantu usus ‘bekerja’ denga

 

PESAN 6

Beberapa bulan sebelum bergelar pengantin, amalkan memakan kelopak bunga mawar setiap hari untuk menaikkan seri wajah. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 7

Cuci wajah dengan air kelapa tua beberapa kali dalam seminggu. Biarkan selama 30 minit sebelum dibilas bersih dengan air suam. Ia mampu membantu menyeri dan melembapkan wajah. 

 

PESAN 8

Minum segelas air putih sebaik bangun pagi sebelum menggosok gigi. Mulakan dengan selawat dan mohon diberikan kesihatan dan keserian wajah. 

 

PESAN 9 

Lakukan senaman secara tetap dan sederhana beberapa bulan sebelum untuk meningkatkan stamina diri dan membentuk berat badan ideal. 

 

PESAN 10 

 Elakkan makan dan minum yang sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu, air kelapa dan sebagainya agar kamu tidak tewas sebelum ‘bertempur’. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 11

Amalkan makan telur ayam kampung dicampur madu dan lada hitam dua kali seminggu. Bertujuan menambah tenaga. 

 

PESAN 12

Kurangkan makan makanan laut kerana makanan laut mengandungi toksik yang tinggi. Hadkan pada porsi minimum supaya badan sihat dan kuat untuk menjengah alam rumahtangga. 

 

PESAN 13

Rebus kurma cina dan minum airnya. Amalan ini dipercayai mampu memulihkan pH darah dan menaikkan seri wajah. 

 

PESAN 14

Usah makan bersulam air kerana ia menyebabkan buncit perut. Sebaiknya, selepas makan, berjalan beberapa tapak barulah disusuli dengan minum air. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 15

Elakkan minum air soya kerana ia bersifat sejuk dan tidak bagus untuk alat kelamin. 

 

PESAN 16

Jika bakal pengantin mempunyai angin dalam badan amalkan minum air halia setiap hari untuk meringankan badan. 

 

PESAN 17

Bangun sebelum azan Subuh. Kemudian, baca selawat tiga kali ke tapak tangan dan raut tangan itu ke seluruh muka. 

 

PESAN 18 

 Kunyit hidup juga dikatakan mampu menaikkan seri wajah. Amalkan minum air kunyit beberapa bulan sebelum berkahwin, dua kali seminggu. 

 

PESAN 19 

Agar payudara kelihatan montok, subur dan tegang, ketika mandi amalkan memancurkan air pancur ke kedua-dua belah payudara. Elakkan juga posisi meniarap ketika tidur. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 20

Elakkan keluar malam atau orang tua panggil berembun. Sewajarnya, sebagai anak dara sebelum Maghrib sudah ada di rumah. Darah manis kata orang untuk elak unsur jahat datang mengganggu. 

 

PESAN 21

Orang tua juga ada menasihati bakal pengantin agar elakkan makan nasi berlaukkan kuah berlinang untuk elak perut buncit. 

 

PESAN 22

Paling penting, jaga kebersihan bahagian sulit sebaik mungkin. Ketika mandi, cuci bahagian sulit dengan pencuci intim yang mengandungi ramuan sirih. 

 

PESAN 23 

Tidak salah untuk melakukan rawatan urut badan beberapa hari sebelum majlis langsung. Urut badan dapat melancarkan darah sambil merehatkan otot. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 24 

Untuk penjagaan dalaman, digalakkan pengambilan jamu, bukan setakat untuk ‘malam pertama’ itu tetapi bagi menyegarkan tubuh yang lesu akibat sibuk dengan persiapan. 

 

PESAN 25 

Kurangkan mempamer diri depan khalayak terutamanya kepada bakal suami dan bakal keluarga mentua. Selain menjaga adab, ia juga bertujuan menjadikan dirimu sangat eksklusif untuk diraikan pada hari bahagia nanti. 

 

PESAN 26 

Kurangkan pengambilan makanan dan minuman tinggi gula dan garam. 

 

PESAN 27 

Kurangkan bersolek tebal beberapa minggu atau bulan sebelum menjadi pengantin. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

 

PESAN 28 

Kurangkan melakukan kerja-kerja berat kerana selain menyebabkan keletihan, ia juga mengganggu emosi dan menyebabkan stres

 

PESAN 29

Jangan lupa, sehari sebelum hari besar itu, buat ritual mandi bunga. Ia bukanlah amalan khurafat yang dikaitkan dengan apa-apa mantera. Aura bunga yang wangi dan berwarna-warni mampu menjana pesona positif dalam diri bakal ratu sehari. 

 

PESAN 30 

Kurangkan bercermin atau dalam erti kata lain mengadap cermin lama-lama untuk berdandan. Kepercayaan orang tua; penyebab hilang seri wajah. Ia juga menjadi larangan keras untuk mengadap cermin ketika wajah disolekkan mak andam. 

 

 

Kredit foto: Shutterstock.com 

 

Majalah Intrend! , ikuti kami di and .


  • ← Sebelum

    5 Tips Ringkas Pelihara Kulit Kala Cuaca Sejuk dan Kering yang Perlu Anda Tahu

  • Seterus →

    5 Tips Rambut Cantik Paling Berkesan yang Mesti Anda Lakukan 2017