May 17, 2017 - 99

DIARI FESYENISTA: Pergi ‘Money Changer’ Tukar Duit RM Berkepuk-kepuk — Dapat Pounds Terkejut Beruk!

Aduh, pening kepala dan nak demam rasanya bila pergi ke ‘money changer’. Miss Lola gigil lutut waktu serahkan Ringgit Malaysia. Macam mana nak 'shopping' sakan kalau ekonomi kita terus begini?

 

 

Oleh: Miss Lola

 

 

 

 

 

 

 

NAH, ini fridge magnet untuk Lola, maaflah tak dapat nak beli any fancy gifts kali ini, but everything is just so expensive! Matawang kita lemah sangat. Masa iols pergi money changer bawa duit Ringgit Malaysia berkepuk-kepuk tapi lepas tukar seiikat duit Pounds pun tak cukup! Bilang teman Lola, Puan Paola yang baru sahaja pulang dari her yearly trip ke kota London. Anaknya belajar di sana dan masih punya tiga tahun lagi pengajian yang harus disudahkan. 

 

“Selalunya kalau Puan Paola pergi, mesti menginap di London berhampiran dengan dorm anak, but this time aroud my daughter tidak beri sewa hotel sebaliknya tinggal bersamanya di dormitory. Nasib baik juga Puan Paola pergi sendirian tanpa suami, kalau tidak mesti tidak selesa,” bilangnya kepada Lola sambil kami duduk berbual di Sangkaya sambil makan ais krim kelapa. 

 

Yes, kalau Lola sendiri lihat di sekeliling Bangsar ini, orang masih riuh rendah visiting their favourite pizza place dan membeli their favourite frozen yogurt. Tetapi sebenarnya we are spending a lot more or achieve a lot less. 

 

“Apa maksud you Lola? Jelly tak berapa faham dengan konsep pemikiran bijak you itu?” Soal Jelly yang sedang sibuk tonton snippets resipi di Tastemade (tonton saja, ke dapurnya memang sampai ke sudah tak berasap).

 

 

Macam Nak Terpengsan Tengok Bil di Depan Kaunter Bayaran 

Dahulu kalau Lola pergi grocery shopping dan beli stok barang dapur untuk satu bulan would usually cost me dalam RM200 hingga RM250 termasuk toiletteries, lauk basah, jajan dan personal items untuk seorang yang mana Lola rasa okey sebab dah biasa bukan? 

 

Tapi baru ni Lola pergi beli barang yang sama setiap bulan dibeli, the bill has shoot up to RM350, terperanjat beruk Lola dekat depan kakak kaunter tu, nasib baik masa itu baru lepas gaji dan Lola nak ingatkan ya, Lola beli barang dapur ni di Giant okey, bukannya Ben’s Indipendent Grocer atau Cold Storage. 

 

“Ala Lola, lebih RM100 saja,  Jelly rasa Lola spend more money then that on makeup and perfumes!” 

 

Yes Jelly, mungkin bezanya cuma RM100, but this is for one person’s needs, bayangkan keluarga yang besar dan tidak punya mata pencarian semewah orang lain, yes Lola is blessed to have a good job with a decent pay, tapi kesian dengan mereka yang berpendapatan rendah. BRIM? Don’t get me started on that, tak pasal nanti kena tambah another two more pages untuk benar-benar luahkan rasa Lola.

 

 

Sumber foto: Shutterstock.com 

 

 

 

 

Zaman Ini Semua Orang Harus Bijak Berbelanja dan Berpada-pada 

Kos sara hidup yang tinggi pasti bikin orang kita lebih berhati-hati apabila shopping, it won’t seem that way tetapi kita akan mula stop spending on benda yang tidak berapa penting dan the first thing to be impacted would be entertainment. 

 

“Jelly, bila kali terakhir uols beli CD lagu di kedai? Dan Lola perasan hujung minggu pun sudah liat untuk Jelly beli surat khabar, kan? Everything weols baca online sahaja.” Soal Lola buat Jelly yang sibuk baca gossip news on her tablet. 

 

“Kan lebih up to date dan pantas kalau kita rujuk pada news online saja, tak adalah Jelly ketinggalan esok.” 

 

That is exactly why social media news yang datang daripada unreliable sources cukup bahaya, kadang-kadang berita yang tidak sahih di'viral'kan dan akhirnya creates chaos dan panik. Ya Lola akui sometimes i also do read all these gossips dan cerita-cerita 'viral', I just make sure it’s legit sebelum tekan butang share,” terang Lola. 

 

 

Banyak Syarikat Gulung Tikar, Pekerja yang Tak dikehendaki Jadi Orang Terbuang

Jadi apabila the cost of living mahal, orang akan mula picky on what they spend on and the first ones to go pastinya novelty items. Banyak Lola baca kini yang syarikat menutup operasinya dan terpaksa hentikan para pekerja, dan dengan ekonomi yang tidak menentu amat payah mahu mula mencari kerja semula. 

 

No it is not just happening in Malaysia, sebaliknya seantero dunia is feeling the heat, jadi uols yang ada kerja elok tu jagalah ia sebaiknya. “Dengar tu Jelly, jangan nak asyik masuk pejabat lewat dan feeling diva saja tau! Lola juga lihat majalah Details sudah pun gulung tikar, so we should all learn to budget dan pentingkan yang utama saja.”

 

Kalau uols rasa kenapa tiba-tiba Lola cukup serius dan bercakap pasal ekonomi dunia kali ini? Jangan risau, Lola tak ubah apa pun, cuma I think we should all know dan educate ourselves fasal apa yang berlaku pada dunia hari ini bukan? Takkan setiap bulan nak borak fasal beg tangan Dior dan Fattah Amin yang handsome tu, kan? Hahaha... 

 

Apa pun buat semua penggemar Lola dan yang rajin mahu baca fasal luahan jiwa kacau Lola, jom buat tahun baru lebih bijak, berjaya dan gembira! Ayuh e-mel Lola di lola.intrend@gmail.com untuk apa saja yang kalian mahu kongsikan dan bual sama Lola.

 

Till then, love, hugs and Judith Lieber!

 

Majalah Intrend! Facebook, ikuti kami di Twitter and Instagram.