Jul 21, 2017 - 2495

Ini Sebab-sebabnya CHEF WAN Menegur — Kita Kena Dengar Kalau Nak Jadi Bangsa yang Maju dan dihormati

Chef Wan bukan sekadar figura terhebat dalam arena kulinari Malaysia. Tangkasnya dia memasak sama tangkas dengan mulutnya yang lantang mengkritik dan berkata-kata. Bacalah dengan lapang dada.

 

 

Oleh: Rosie Haslinda Nasir 

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

 

INSAN ikonik ini boleh dianggap raja dalam dunia kulinari Malaysia. Di tangan Chef Wan atau nama sebenarnya Redzuawan Ismail, lauk-pauk dan resepi terbaik Malaysia telah menjelajah ke serata benua, dikagumi dan disanjungi chef-chef kelas pertama pelbagai ras dari seluruh putaran glob.

 

Namun apa yang menarik tentang Chef Wan adalah dia bukan saja menggunakan laman media sosial untuk mempromosi aktviti-aktiviti kulinarinya. Akaun media sosialnya turut sama mengangkat isu-isu kemasyarakatan yang selalu orang kita terlepas pandang.

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

 

 

Daripada kisah orang gajinya yang tiada sehingga dia turun padang membela halaman dan tanam-tanaman di rumahnya sendiri, daripada kisah rumahtangga anaknya Serina yang goncang, hinggalah yang terbaru, kes dia mengkritik perilaku ibu bapa Malaysia yang kurang pandai menjaga anak dan tidak sensitif apabila membawa anak (yang nakal) bertamu ke rumah orang — setiap buah fikirnya pasti menerima reaksi yang berbeza-beza.

 

Chef Wan bukanlah sejenis manusia yang pandai bermuka-muka, bermanis-manis atau cakap berlapik-lapik seperti yang telah turun-temurun membudaya dan berdarah-daging dalam susur-galur bangsa Melayu. Chef Wan adalah sejenis manusia yang tidak sekali-kali menyimpan ketidakpuasan hatinya. Bagi Chef Wan, apa-apa yang membungkam dalam hati, perlu disuarakan, perlu dibicarakan secara terang-terangan, perlu dibincangkan dan dibetulkan — bukannya disembunyikan senyap-senyap di bawah karpet.

 

Ya, kritikan demi kritikan sosial yang berbibit-bibit sebagai ‘content’ Instagram Chef Wan wajar kita renung dan fikir-fikirkan kembali.

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

 

Ayuh, InTrend bawakan lapan isu kekeluargaan, kemasyarakatan dan global yang pernah Chef Wan bebelkan — semuanya dipetik tanpa suntingan daripada akaun Instagram beliau. Kebanyakannya menyentap kalbu. Pedih berbisa menusuk hati. Tetapi percayalah, ia lebih berbisa jika kita sekadar membiarkan isu-isu ini berlalu begitu saja, berpeluk tubuh, membatu dan enggan membetulkannya.

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

 

Pesan Chef Wan: “Jangan Jadi Manusia Kedekut. Apa Guna Harta Kalau Tak Boleh Gembirakan Keluarga Sendiri?”

Morning reading this really put a smile on my face thinking how sikap kedekut suami yg tak bertempat ini berlaku dimana sahaja each year termasuk la anak i sendiri pun ada ceritakan pada saya every year apa yg dia terpaksa telan aja.

Jika tak berkemampuan itu lain la ceritanya ini kedekut tak bertempat.

Saya pulak bila tiba2 hari2 perayaan ini menjadi manusia yg sangat permurah.

Saya ingat lagi sejak zaman muda lagi saya nanti akan beli mcm2 kain ela at Euro Moda untuk di hadiah kan to all my siblings and sisters in law buat baju kurung.

Saya akan order kueh mueh dgn banyaknya termasuk kek lapis at the same time bake my own endless of cakes and deliver to my relatives mau pun very close friends.

Itu tidak termasuk lagi some small donation to be given to various ophanage to my usual masjid yearly di Subang Jaya itu.

Jika besar rezeki saya besar lagi lagi saya berkongsi sebahagian itu juga to all my saudara Mara yg terdekat sekali termasuk jiran2 emak di Felda pun Wan beri untuk duit Raya nak Beli Daging saya katakan pada mereka.

Anak2 buah pula duit raya pun bukan sikit seorang.

Yg below 6 dapat rm200 each..Yg below 12 rm250 and above from rm300 to rm400 pun ada.

My nephew and nieces pula bukan sedikit berpuluh juga!

Emak pulak nanti saya juga akan bagi rm5000 untuk beli segala makanan Hari Raya untuk di jamu pada tetamu.

To some of my less income earning bro and sisters i will bank in rm2000 each into their account.

Duit Raya untuk anak2 tetamu pun saya sediakan.

Segalanya saya lakukan dgn ikhlas kerana mau everyone to be happy.

Even orang gaji emak or myself will get rm300 each untuk cuci pinggan aja waktu sibuk melayan all my fans yg berpusu pusu beraya at home.

Yg penting hati saya puas melihat semua tetamu happy mau pun my family.

This is my true story.

Tujuan saya bercerita ini bukan untuk pukul canang betapa murah hati saya ini ke tidak.

To be honest i really dont care about what other people opinion about me menceritakan ini semua melain to inspire others that di hari baik dan bulan yg baik banyak kan la sedekah kita terutama sesama keluarga sendiri.

Charity begin at home!

Buat apa la harta kita jika kita tidak boleh gembirakan keluarga sendiri?

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

Kata Chef Wan: “Jangan Jadi Manusia Pemalas, Bangun dan Gunakanlah Tulang Empat Kerat Kamu.”

 

When i took care of my Thai sweet Basil with love and tender care the plants always look so healthy and green.

Same thing with my entire garden and home.

Despite not having a maid or even a gardener yet and the last time the part time maid came to clean my home was 2 months and did a lousy job so i decided for the time beings to do it myself inbetween all sorts of jobs i am currently assigned too.

Yes u can moan, bitch and complain all day but i realised its not going to change anything.

The ball is in my court.

So with a bit of patience and determination each day i try to vacumn and cleaned up the rooms and the toilet one after another.

Bila penat berhenti la.

U only need to do it in some areas of my home once or twice a week.

Bersih juga rumah tu.

Its all about taking the responsibilities.

Some human beings they just dont care.

Berselerak mcm mana pun aku tak kuasa nak mengemas dan malas!

Lebih baik masa itu diguna untuk melayan social media, mengadap TV atau pun membuta.

Sometime isteri itu atau pun ibu kita itu dah mcm kuli kita pulak berhempas pulas seharian.

Langsung kita tak ambil kisah.

Jika saya mempunyai sifat2 itu agaknya dah lama my garden jahanam and got neglected.

Tapi dari kecil i have been a survivor.

Campak di mana pun saya boleh hidup.

Life has certainly thought me many things.

Its all about taking that responsibility and making many sacrficies.

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

Peringatan Chef Wan: “Carilah Rezeki yang Halal. Jangan Makan Duit Hasil Menipu, Menganiaya Orang atau Makan Rasuah.”

Loved what is quoted here.

In all my years of living i always loved taking many challenges in life.

Off course u need to tanam kan sifat positive itu didalam jiwa first.

Nak jual kuehke, berniaga Amway to Avon cosmetic in between working in the bank in my younger days and zaman kanak2 ambil upah kerja di kebun sayur cina dan kukur kelapa di kedai mamak or work part time in grocery store cina during my school holidays in Damansara Utama pun pernah.

In Sydney i did waiting table job at Alexandria Cafe to working as a private chef on weekend to a part time gardener and housekeeper while studying in SF as a chef for 3 years.

Anything to mencari sedikit rezeki to sent to my family while paying for my school tuition.

Many of my friends that i knew at that time would not do what i do instead waiting for their parent to help them financially.

Some are shy to be seen doing those job while others think its degrading themselves.

But that experienced until today taught me many lessons about being responsible to myself and then to others.

Indeed this sacrificies and experiences has made me for who i am today and its invaluable!

Paling tidak maruah kita tinggi kerana tidak perlu menadah tangan untuk meminta minta.

This is also what i always reminded of my 2 children is to be financially independent and terus berusaha.

"Success is always sweeter your u have earned it" !secara halal dan hidup kita tak makan dik sumpah orang lain kerana menipu, memcuri, aniaya kan orang, makan rasuah dan mcm2 lagi.

U always lived with that conscience for the rest of your life.

Anak2 muda di luar itu ramai yg boleh belajar untuk berusaha mencari duit sendiri supaya mereka knows the value of earning that money.

Harta esok banyak mana pun jika kita turun kan kepada anak kita akan pupus sekelip mata as the dont know how to manage them and use them effectively.

Sifat tamak harta juga boleh merosak kan fikiran anak2 mau pun hubungan adik beradik atau saudara mara.

So dont spoilt yr kids and make them be responsible human beings.

Lebih kan tanam sifat2 suka memberi dan tidak kedekut seperti my X son in law yg bangsat itu sampai mati esok masuk lubang kubur pun saya tak akan lupa sifat2 dia tu.

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

Komen Chef Wan: “Jangan Jadi Bapak yang Beranakkan Anak Macam Kucing…”

Wishing Happy father day to all the fabulous father that not only play their role well but also inspired others like us to carry on that same duty that Allah has bestowed upon us.

Jangan la jadi bapak beranak kan anak mcm kucing tetapi tanggung jawab kita untuk membesar kan anak2 atau menjaga kebajikan isteri2 kita tak dapat kita laksanakan instead our kids hilang respect kepada kita sebagai ketua keluarga.

Jika sedemikian sikap kita lebih baik la tak usah berumahtangga dari menyusahkan Ahli keluarga kita dan our extended families having to take over that responsibilities from us.

I myself have gone through that myself and berani berkata kata.

Memang senang hidup ini lepas tangan begitu tetapi that implication and image remains with u as a useless father for the rest of your life.

Mcm bertampal di atas dahi tu cap tak berguna esok bila Allah tuntut ni semua di akhirat.

What goes around will always come back as u lived with that conscience too for not being fair to yr own family.

Mcm Cina kata jadi sueh la orang Jantan mcm ni.

Choi2! Mak mertua or Pak Mertua nak sebat aja dgn batang penyapu bapak mcm ni!

Tak ke malu hidup kita hari2 makan sumpah isteri mau pun anak2 yg menderita?

Jika saya memang tak boleh angkat muka lagi!

To the beautiful father yg lain2 tu saya salute anda for all your sacrificies made in life for yr family minus all the drama minggu ini mcm my x menantu itu!

Happy father day!

Life is beautiful and u father semua pun beautiful la.

Sometimes bapak baik anak pulak perangai mcm haram jadah pun ada!

Sabar2 ya Pak2 semua itu kita telan aja.Maaf kan mereka😢😢

Janji kita buat perkara2 yg baik dan menjalan kan tanggung jawab kita as a father.

What to do la this is life?

Mcm2 dugaan yg kita manusia terpaksa melalui.

A good soul is always a good soul and the bad ones will always remain bad.

Mudah2an Allah celik kan mata dan hati mereka ini supaya tidak melakukan kezaliman yg berterusan terhadap sesama manusia Wahai manusia bernama Bapa ini!

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

Cita-cita Chef Wan: “Kita Perlu Angkat Darjat Makanan dan Kulinari Malaysia ke Tahap Lebih Tinggi di Negara Sendiri.”

For many2 years i have thought why Ministry of Education have not initiated a culinary Inst dedicated to Malaysian cusine?

Padahal there a huge demand for such great cooks and prof train chefs in this country hospitality industry.

I still remember bringing this matter up to arwah Kak Raja Yamin from the Yasmin restaurant to head of Akib Negara dahulu Dato Zakiah Hanum dan the late Kak Azah Aziz masa muda2 dulu.

Makanan kita bersepah sepah tak ada sekolah yg proper2 yg educate all our cooks.

So we learned macam saya ni from all the food magazine yg kebanyakannya look so horrible and editors yg tak tahu pasal makanan or food content plus contributors pun depa main tangkap muat its such a shame jika tidak pi la all this small class2 memasak taught by some suri rumahtangga yg minat masak dan berkongsi recipe depa with others.

Meanwhile for years the hospitality is swarmed by so many cooks that were not proper trained and taught all the right and tasty recipes and our cusine suffer so badly out there sampai la hari ni.

Dah la itu kita ambil all this inmigrants to cook our food and didnt even teach them the right thing.

Lepas tu salah depa balik!

Can u blame them?

Padahal food in this country is the selling factor for Tourism.

We always take pride mendabik dada lagi telling the world how fabulous our food is tapi the quality of our street food tu jika tak tahu nak tuju ke tempat yg betul cuma yang Ado ajo la!

I dont even want to open my  mouth and talked about Tourism msia or Kementerian Kebudayaan dan Warisan... sat ni sentap  telinga bila kita berkata secara jujur about their role.

As for all the Prof chef training school jika kita tak mahu specialist in Western cusine to be a chef and nak ambil Diploma in Asian culinary Arts pun tak ada.

Terpaksa belajar western cusine yg tak di praktik kan after that and its such a waste.

Wouldnt all that time be better our chef master all the Asian cusine so that they can contribute to the hospitality industry better?

Hotel2 dan restaurants pun sudah tentu can improve the quality of their Asian cusine such as Msian, Indonesian, Thai, Vietnamese, Indian, Chinese to Japanese and many more?

Be the best in this field and be focus!

 

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

Kritikan Chef Wan: “Anak Lari Sana-sini Macam dirasuk Pelesit, Guna Tandas Tak ‘Flush’, Kenapa Mak Bapak Malaysia Tak Ajar Anak Adab Bertamu di Rumah Orang?”

 

Setiap Hari Raya saya pasti ada masalah all this Rendang atau kuah kacang yg leave a stain on my dining chair.

My bro kata ada guests tadi anaknya jatuhkan di atas kerusi.

Over the years mcm2 tetamu yg ziarahi kami at times yg anak2 mereka yg kecil main2 ramas kueh dan tabur2 atas lantai mak bapak kisah pun tidak.

Off course saya akan tegur mcm saya tegur some guests yg ambil cakes dan cookies and left on the plate with out eating them.

Saya tegur mereka and said jika tak nak makan jangan membazir makanan mcm tu.

This goes with adults mau pun kanak2.

Ramai lagi yg nak menjamunya lagi.

Emak pernah tegur saya tegur anak2 tetamu as she said nanti mereka kecil hati.

I told my mother guests yg behave that manner need to be told otherwise that bad habits mereka bawa ke rumah orang lain.

I dont believed in sweeping all that issue under the carpet and later mengata behind mereka kerana kita tak suka apa yg mereka laku kan.

Saya suka tegur depan2 secara baik.

I rather not have such a guests that does not learned how to menghormati rumah tetamu mereka.

Segala adap nak masuk kerumah orang mereka mesti pelihara dgn baik.

Saya pantang juga org bila datang kerumah saya suka meraba itu dan ini.

Ada yg sering suka tanya berapa harga itu dan ini.

At time ada yg tanya berapa harga nilai rumah atau harga almari antique itu dan ini?

Pasti saya bahasa kan

" Nak tolong bayar kan hutang ke sibuk menanya itu dan ini harga berapa.

Its so tacky to do that.

Yg guna tandas tetamu tak flush atau kencing bertabur pun ada.

Mcm2 manusia yg tak ambil kisah.

Baik apa pun tak la semua yg perangai mcm tu.

Ini hanya segelintir sahaja that u see also di mana2 juga.

Yg anak lari sana sini mcm di rasuk dik pelesit pun ada.

Langsung tak makan saman.

Kena jerit dgn saya a few years ago langsung tak dtg lagi.

Mana tidak emak bapak boleh pandang mcm tunggul lagi.

Jika cucu2 saya lama dah kena tangan mcm my arwah dad did to us masa kecil.

Emak cubit adik2 sampai lebam yg saya ingat.

Pelik bila kita jadi mak bapak tak boleh lentur anak2 sejak kecil lagi.

Anak2 pagi2 kena lepas masjid beri peluang pada Tuan rumah untuk bermaafan bersama keluarga dahulu baru after 10.30am nak ziarah rumah tetamu itu.

 

 

 

Sumber foto: Instagram @chefwan58

 

 

Kesimpulan Chef Wan: “Rupanya Queen Ini Beri Inspirasi dan Ajar Kita Banyak Perkara Tentang Kehidupan.”

Wow bercita cita tinggi sungguh our Queen ni.

Alhamdulilah kita tak cuba mana tahu wei!

I saw her video its so hilarious comel pun ia.

One thing i admired her she got the guts kutuk la mcm mana pun!

No doubt dia tak ada suara perindu mcm CT tapi its hers and lyric tu sangat lucu mau pun gayanya!

Tengok la all those funny Korean singer dahulu yg Ganam style tu.

Boleh famous satu dunia.

These days nak jadi celebrities tak payah nak cukup package orang kata.

Ada package yg org suka pada gila2 kita ni pun jadi la.

Janji ada fans kita dan tak kacau orang.

Over the year i am also learning to understand and except both world.

What is perfection anyway to satisfied nafsu manusia ini yg tidak pernas puas.

Ada aja tak kena pada mata kita termasuk la saya pun!

Some might say dlm social media dia dan Aliff ni attention seekers to showing off dan mcm2 lagi la.

Tapi itu pada yg tak berkenan melihatnya.

Tapi ada pulak yg suka ke arah itu mcm la saya juga these days gelak2 follow her IG and Aliff tu.

They both worked hard to be successful and perhap ramai will be inspired by them.

Doa baik2 for them dah

Bila saya tengok Ku Puteh membeli bag dia di LV store tu memamg 1st impression " Ya Allah apa lagi yg dia nak tayang kan kepada kita? Hearing her talking made me laughed"

Terpulang la pada hati masing nak melihat dari sudut mana?

This is my wealth, my life and i am the Queen!  loved it!

Tu yg my TV show on Astro Warna Selera Rasa Seksa tu saya dipakai kan crown jadi King pulak buat gelak2 jugak!

We need to laugh more at life.

These days i watched her with full of amusement.

U cant help also to be inspired and learn a few things about life by watching her action and comments by all the followers both positive and negative side.

Jika kita rasa tak sesuai untuk mata, hati dan mulut kita tak payah la ikut dan layan.

Mengata dan mengutuk tak sudah2 pun lagi tambah dosa.

Sometime its nice to see a personality that is different!

Duit org tu makan tak habis.

Saya pun try to reserve certain opinion to myself.

I do find her amusing at the same time so entertaining pulak after being intimidated in the begining.

I wished her the best and congrats for the video launch.

 

 

 

 

 

Chef Wan Setuju Kata Serina: “Nak Malu Kenapa? Bukan Mereka yang Akan Beri Kita Sesuap Nasi, Papa…”

Cucu Atok the forever sweet and kind Isabella.

I hope she grew to still be this soft spoken and gentle girl.

Sometime a bit pemalu pun ya.

Emak dah la totally the other way round but always with great confidence and a very hard working person that i am always proud of.

Sometime saya usik Rina.

" Apa la kau ni Rina dah mcm walking supermarket dah segala benda yg kau nak jual la out there?"..

She said " Pa Rina mencari rezeki yg Halal tak pernah susah kan sesiapa baik suami sendiri mau pun meminta minta dari Papa"

Yg penting rezeki Rina cari itu hasil dari titik peluh Rina yg Halal.

That all i care Papa.

Nak malu kepada orang ramai pun bukan mereka boleh memberi kita sesuap nasi Papa.

Mereka lagi mengata dan mengutuk lagi ada.

Rina dah masak dgn perangai setengah manusia2 itu mcm selalu Papa nasihat Rina la.

Jatuh bangun kita semua sendiri...ingat Nasib kita terletak di tangan sendiri Rina.

In the end segala perbuatan kita di adili Allah nanti di akhirat esok dan bukan manusia yg durjana itu semua.

This is how u tell yourself daily so that your spirit always rise high and mighty.

" Rina jika nak buat perkara2 tak baik Pa with my asset and what Allah has blessed me Pa bila2 boleh la Pa".

Rina kan Pelakun main watak apa saja.

Nak jadi pisau cukur, perempuan simpanan boleh untuk hidup bermewah mewah semua itu Pa.

But at the end of the day that not CW daughter that u can be proud of?

U also tell me the best way to be successful is to learned the hard and right way.

That is also a test of my will power and self endurance etc...

Pa la mentor Rina.

No need to be inspired by others as u have set that good example sejak Rina kecil lagi.

Pa kerja tak sudah2 lepas tu banyak tolong orang.

Biar pun ada yg kutuk Papa mcm2 out there as though they know u so well tapi mereka lupa nak suluh diri mereka sendiri if they have achieved what u have got today.

Sudah la Pa, Rina jual kicap pun janji rezeki yg Halal.

So that tell me alot of her true character yg cekal.

Mana yg kenal Rina rapat will know that this is her true free spirit.

We simply dont have time to stage all that drama Minggu ini pun and the bullshit as the world is just full of it anyway.

Enough said!

Majalah Intrend! Facebook, ikuti kami di Twitter and Instagram.